Шест партии във Великобритания поискаха наказание за генералния прокурор Джефри Кокс

Вторник, 04 Декември 2018 13:43 Написана от  Публикувана в Политика

Британският парламент стана свидетел на безпрецедентно събитие, след като шест партии поискаха от председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу да стартира процедура за дисциплинарно наказание на генералния прокурор Джефри Кокс, съветник на правителството по правни въпроси,

за неуважение към парламента.

Това стана след като Джефри Кокс не предостави на депутатите пълния текст на неговия правен съвет за Брекзит към правителството, за което бяха гласували по-рано депутатите.

Правителството не е задължено по закон да предоставя на депутатите правния анализ, но с оглед на особената ситуация около Брекзит то се съгласи Джефри Кокс да се яви в парламента, съобщи "БНР".

Кокс призна пред депутатите, че спорният "предпазен механизъм" за ирландската граница, за който мнозина се опасяват, че ще остави страната постоянно под разпоредбите на ЕС, е премерен риск и разумен компромис и призова депутатите да подкрепят сделката на премиера.

Макар и генералният прокурор да звучеше убедително, обосновавайки се по правния аспект на проблемите, това не бе достатъчно за депутатите, много от които заявиха, че не са искали правна консултация, а да видят пълния текст и тогава да направят техните изводи преди гласуването на сделката на 11 декември.

Миналата седмица в парламента депутатите гласуваха с голямо мнозинство именно за предоставяне на пълния текст. Така че сега на това основание те внесоха за разглеждане процедура за неуважение към парламента от страна на правителството и в конкретния случай от Джефри Кокс.

Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу трябва да излезе с решение в най-скоро време.

Оставете коментар