Готвят нови санкции срещу Русия заради Азовско море

Петък, 23 Ноември 2018 13:22 Написана от  Публикувана в Политика

Положението в Азовско море представлява интерес за Запада единствено като причина за засилване на санкциите срещу Русия. Това заяви заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Григорий Карасин в интервю за вестник „Коммерсант“, предава TACC.

 

"Всъщност ситуацията в този регион не е особено интересна за нашите така наречени западни партньори. За тях е важна само новата причина за нападки срещу Русия и претекстът за затягане на антируските санкции", каза той.

На 19 ноември след срещата на Съвета на ЕС в Брюксел ръководителят на дипломацията на ЕС Федерика Могерини съобщи, че външните министри на 28-те държави от ЕС са изразили загриженост за положението в Азовско море и са обсъдили приемането на подходящи "целенасочени мерки".

По-рано през този месец Русия предупреди Украйна, че може да вземе драстични мерки, ако Киев реши да спира или да залавя руски кораби, пресичащи Азовско море. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че Москва ще защитава руските бизнес интереси, моряците на корабите и намиращите се на тях пасажери, ако се наложи.

Оставете коментар