Доналд Туск: Полша е близо до излизането от ЕС

Сряда, 07 Ноември 2018 11:57 Написана от  Публикувана в Политика

Полша е близо до излизането си от Евросъюза заради конфликта с Брюксел. за това предупреждава председателят на Европейския парламент Доналд Туск. "Съществува сериозна заплаха "Полекзит" да се случи случайно", заяви още Туск, цитиран от "Express".

 

По думите му лидерът на управляващата партия Ярослав Качински балансира на ръба и може да провокира излизането от съюза с елементарна грешка. 

„Опасявам се, че желанието на Европа да задържи Полша на всяка цена, може да бъде по-малко, отколкото в случая с Великобритания. Така че според мен ситуацията е много, много сериозна. Въпросът за възможното излизане от Евросъюза регулярно се обсъжда в Полша на фона на критиките от страна на Брюксел на провежданите в страната реформи. Например особено недоволство в Еврокомисията предизвика решението на управляващата партия „Право и справедливост“ да модернизира съдебната система. Според Еврокомисията приетите закони нарушават принципите на върховенството на закона и предоставят на политическата власт контрол над съдебната.

 

В края на миналата година Еврокомисията стартира процедура, която може да доведе до отнемане правото на глас на Полша в Съвета на Евросъюза. През авгудст ЕК даде на полските власти срок от един месец за привеждане на реформите в съдебната система в съответствие с исканията на Брюксел. Друг довод за недоволство от страна на Брюксел е отказът на Полша да приема мигранти. Освен това Туск, който е бивш полски премиер и е съосновател на най-голямата опозиционна партия в момента, не се ползва с добър прием от днешната власт във Варшава.

 

Оставете коментар