Глоба и до 5 години затвор за превъртане на километраж в Полша

Вторник, 06 Ноември 2018 15:05 Написана от  Публикувана в Политика

Нов закон срещу измамите при продажба на употребявани автомобили влиза в сила в Полша от 2019 година. Текстовете предвиждат до 5 години затвор за манипулация на километраж.


Според полската асоциация на автомобилните търговци около 80 % от продаваните коли втора употреба са с намален пробег. Новите мерки на властите целят изцяло да спрат тази порочна практика.
Според новия закон, участниците в този вид измама, са заплашени със затвор до 5 години, като това засяга не само само тези, които извършват тази дейност, но и поръчителите им, независимо дали те са собственици на автомобила или търговци. За виновниците е предвидена и глоба от 750 евро. В същото време властите в Естония затягат мерките срещу нарушителите на ограниченията на скоростта. Последната от тях е връчване на специална червена брошура на виновниците, в която се описва процедурата за донорство в случай на мозъчна смърт. Брошурата ще се дава заедно с документа за глобата, която шофьорът трябва да заплати за превишението. "Ако тези хора поемат рискове, като превишават скоростта, защо лекарите да губят време и да търсят роднините им и да ги убеждават да се съгласят на донорство. По-добре е самите шофьори, да го сторят предварително. Целта ни не е да увеличим броя на донорите, защото не очаква увеличение на смъртноста на пътя. Просто, искаме хората да започнат да мислят повече", обясниха от полицията в град Пярну, където новата мярка работи.

Статистиката показва, че всяка година до 15% от шофьорите в Естония превишават редовно скоростта. Акцията на полицията ще продължи до края на годината, но вече дава първите резултати.

 

Оставете коментар