Румънският премиер отговори остро на Брюксел заради критиките към правосъдната система

Сряда, 03 Октомври 2018 16:22 Написана от  Публикувана в Политика

В познат и в България стил, румънският премиер Виорика Дънчила разкритикува Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), който Европейската комисия наложи като на Румъния, така и на България – заради явното изоставане що се отнася до правосъдието и съдебната реформа.

 

Дънчила нападна директно ЕК и попита защо Комисията не казва в докладите по МСП нищо за „СРС-тата между службите и съдебните органи и нарушенията на правата в Румъния“, пише Romania Insider.

Дънчила, която е бивш евродепутат, беше категорична, че "правосъдие се строи за гражданите" и освен за тайните протоколи, които посочи, продължи и с думите, че имало съдебни решения, показващи как се случвало фалшифициране на доказателства и изнудване на свидетели да говорят пред съда. "За това няма нищо в МСП, което означава, че механизмът не изпълнява целта си. Настоявам да ми бъдат казани имената на тези, които пишат докладите по МСП и които – нарочно или не, са укрили тези немислими реалности в ЕС", заяви румънският премиер. Дънчила защити и реакцията на румънската жандармерия по време на големите протести в Румъния на 10 август тази година. Тогава хората излязоха на улицата заради поредните скандални промени в Наказателния кодекс на северните ни съседи които облекчават преследването на случаи на корупция при държавни служители, данъчната система и пенсионната реформа, системата за социална помощ. Само в Букурещ имаше близо 100 000 души, като там жандармерията отвърна със сълзотворен газ и водни оръдия, като имаше десетки ранени, включително служители на реда.
В отговор зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс посочи, че Брюксел с безпокойство следи случващото се в Румъния. Той призова да бъде започнато разследване относно казаното от Дънчила – за тайни споразумения и протоколи в правосъдната система, но и припомни, че досега румънският парламент при управлението на социалдемократите не е отговорил на нито една препоръка на Европейския парламент. Припомняме, че лидерът на социалдемократите – Ливиу Драгня, не е премиер на Румъния, защото срещу него има ефективна присъда за изборна измама. Драгня е осъден условно, защото опитва да повлияе върху резултата от референдум срещу бившия румънски президент Траян Бъсеску. През лятото на тази година Драгня беше осъден условно на 3,5 години затвор - за злоупотреба със служебно положение – защото е уредил на държавна работа две сътруднички на социалдемократите, докато те са получавали заплата и за работата си в партията.

 

Оставете коментар