Доналд Тръмп предлага да се построи стена в Сахара за спиране на мигрантския поток

Четвъртък, 20 Септември 2018 14:41 Написана от  Публикувана в Политика

Изграждане на стена в Сахара за спиране на мигрантския поток е препоръчал американският президент Доналд Тръмп. Това заяви испанският външен министър Жозеп Бюрел,който е и бивш председател на Европарламента. Той самият обаче не е съгласен със "стратегията".


Идеята е била споделена още през юни, когато Бюрел бе на визита в САЩ, пише "Ел Паис".
Обещанието на Тръмп за изграждане на стена по границата с Мексико е едно от най-известните негови предизборни обещания. Борел споделил за разговора си с американския президент на обяд в Мадрид тази седмица. „Границата със Сахара не може да е по-дълга от нашата с Мексико“, казал Тръмп. Границата между САЩ и Мексико е дълга 3 145 км. Пустинята Сахара се простира на дължина поне с 1/3 повече.

Испания няма власт над Сахара, но притежава два малки анклава на северноафриканския бряг, Сеута и Мелиля, които са отделени от Мароко с телена ограда. Тези два анклава се превърнаха в притегателна точка за африканските мигранти, опитващи се да стигнат до Европа в търсенето на по-добър живот. „Можем да потвърдим, че министърът е казал това, но няма да правим никакви по-нататъшни коментари по бележките на министъра“, каза говорител на испанското външно министерство пред в. „Гардиън“.

Оставете коментар