Печат на тази страница

Референдумът за семейството в Румъния ще се проведе на 7 - ми октомври

Вторник, 11 Септември 2018 10:02 Написана от  Публикувана в Политика

Лидерът на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия (СДП) Ливиу Драгня смята, че референдумът за семейството, който следва да се произведе на 7 октомври, ще представлява "вододел за румънския народ", съобщава агенция Аджерпрес.

Драгня посочи в интервю за телевизия Антена 3, че СДП ще насочи цялата си енергия към този референдум.

Миналата година румънският парламент одобри гражданска инициатива за промяна на Конституцията, така че семейството да бъде дефинирано като съюз между мъж и жена. В настоящия си вид конституцията на Румъния посочва, че семейството се основа на брак "между съпрузи". (В чл. 46, ал. 1 на нашата Конституция е регламентирано, че в България "бракът е доброволен съюз между мъж и жена. Законен е само гражданският брак" – бел.ред.)

Инициативата за промяна на Конституцията събра подписите на три милиона румънци. Управляващата СДП подкрепя идеята и на последното си заседание ръководството на партията взе решение референдумът да се произведе на 7 октомври. За тази цел предстои да бъде гласуван законопроект в Сената в периода 12-13 септември, уточниха източници от СДП.

Лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня заяви още, че референдумът няма предизборен залог. "Не играем предизборно. Този референдум е над партиите, над предизборните интереси. Тази възможност не трябва да се пропуска", коментира Драгня пред Антена 3.

Междувременно стотици румънци отново протестираха в столицата Букурещ срещу корупцията месец след като при сблъсъци на антикорупционна демонстрация бяха ранени 450 души, предаде "Асошиейтед прес". По-малки протести имаше и в други румънски градове. Антикорупционни протести в Румъния редовно се организират откакто социалдемократите спечелиха изборите през 2016 г. и започнаха законови промени, които според критици ще затруднят съдебното преследване на корупция по високите етажи на властта.
Материалът е препечатан от "Правен свят"