Ердоган с остри критики към Австрия и Холандия

Понеделник, 23 Април 2018 13:39 Написана от  Публикувана в Политика

Турският президент Реджеп Ердоган критикува остро плановете на Австрия да забрани на нейна територия да се води предизборна кампания за свиканите през юни предсрочни избори в Турция. Страните, които "се опитват да подкопаят демократичната борба на страната,

ще си платят цената", заяви Ердоган, цитиран от Euractiv.
Ердоган свиак предсрочни избори за президент и парламент на 24 юни - година и половина по - рано от предвиденото.
Австрия и Холандия вече обявиха, че няма да гледат на добро око на евентуални предизборни кампании на турски политици на тяхна територия.
По време на интервю пред местна медия Ердоган се насочи към австрийския канцлер Себастиан Курц, който по-рано заяви, че мероприятията, свързани с предизборната кампания в Турция, „не са добре дошли“ и няма да бъдат позволени. Ердоган изрази мнение, че стъпките, предприети от Курц, „ще се обърнат срещу самия него“. „Турската борба за демокрация не може да бъде лесно ограничена", заяви турският президент.

„Турското ръководство в Ердоган години наред се опитва да инструментализира общностите от турски произход в Европа. Такъв е случаят с кампанията на Ердоган и с тази на поддръжниците му“, заяви Курц по време на радиоинтервю. Холандският министър-председател Марк Рюте на свой ред заяви, че кампанията в Холандия ще бъде „нежелана“. „Това са турски избори, така че кампанията трябва да остане в Турция“, заяви той, като предупреди, че всяка кампания на турски политици може да предизвика обществени безредици в Холандия. Турският министър по въпросите, свързани с ЕС, Омер Челик също разкритикува правителствата на Австрия и Холандия, заявявайки, че те „не се опират на демократичните ценности“.

Оставете коментар