Отстраняват директорката на дирекцията за борба с корупцията в Румъния

Петък, 23 Февруари 2018 10:24 Написана от  Публикувана в Политика

Управляващите в Румъния стартираха процедура по отстраняването на Лаура Кьовеши. Около 2000 души протестираха в центъра на Букурещ, след като министърът на правосъдието Тудорел Тоадер обяви, че е започнал процедура по отстраняването на директора

на Националната дирекция за борба с корупцията Лаура Кодруца Кьовеши, предаде Франс прес, като се позова на местни медии. Според правосъдния министър, Кьовеши, която е една от противоречивите личности в Румъния, е нарушила Конституцията и е навредила на имиджа на страната в чужбина.

В доклад от 30 страници Тоадер обвини Кьовеши, че има авторитарно държание, че се е месила в разследванията, водени от нейни подчинени и че е критикувала проектозакони за правосъдието в интервюта за международни медии. По думите му, тези критики са засегнали по един необратим начин имиджа на Румъния.


Според румънските закони решението за съдбата на шефката на антикорупционната агенция трябва да вземе президентът дясноцентрист Клаус Йоханис. Той има обтегнати отношения с правителството и винаги е защитавал Кьовеши, която е на поста си от 2013 г., отбелязва Франс прес.

Материалът е препечатан от "Правен свят"

Оставете коментар