Холандия е дала убежище на десетки, заподозрени за връзки с Фетулах Гюлен

Сряда, 21 Февруари 2018 13:38 Написана от  Публикувана в Политика

Нидерландия е предоставила убежище на десетки заподозрени в Турция за връзки с мрежата на Фетулах Гюлен, сочена от Анкара като организатор на опита за държавен преврат от лятото на 2016 г. Това съобщава вестник Hurriyet, като се позовава на доклад от местната редакция на BBC.


Общо 509 молби за убежище са подадени от турски граждани до нидерландското правителство през 2017 г., съобщи медията, позовавайки се на официални документи. Според телевизия NOS мнозинството от тези, на които е предоставено убежище в страната, са симпатизанти на Гюлен. След неуспешния преврат на Турция Нидерландия предостави убежище на 8 привърженици на мрежата на проповедника, поясниха компетентните органи, предаде Фокус. Осемте лица, обвинени в Турция за предполагаемата им роля в опита за преврат от 15 юли 2016 г., получиха убежище на основание, че съществува „риск те да бъдат подложени на потисничество в Турция".

Нидерландското правителство заяви, че броят на турските граждани, търсещи убежище в Нидерландия, постепенно се увеличава от 2016 г. насам – тенденция, която се наблюдава и в други държави в Европа. През 2015 г. в Нидерландия са подали 56 молби за убежище от Турция. Година по-рано броят им е бил 235. Само през първите 8 месеца на 2017 г. 309 турски граждани са потърсили убежище в Нидерландия.

Оставете коментар