Външните министри на Македония и Гърция се срещат във Виена

Вторник, 13 Февруари 2018 09:31 Написана от  Публикувана в Политика

Външните министри на Гърция и Македония Никос Кодзиас и Никола Димитров днес се срещат във Виена в посредника от ООН по въпроса за името Матю Нимиц.


Очаква се на срещата гръцката страна да представи своя проект за договор със Скопие за решаване на спора за името на Македония, пише "Прото тема". Изданието твърди, че документът вече е бил обсъден от министрите.
Съобщава се, че реалните преговори за името са започнали още в понеделник, като на фона на тази активност вестникът допуска, че във Виена е възможно да бъде подготвено приемането на термина "Македония" от страна на Гърция. Кметът на Солун пък изненадващо предложи името на местното летище да бъде сменено на "Македония"
"Когато пътуваш из Скопие, навсякъде се сблъскваш с името Александър Велики, та чак да ти призлее. Трябва обаче и ние да видим какво ще стане с нашите имена. Ще запазим ли името "Македония" на летището и по автобусите? Защото когато туристите слизат, те мислят, че са в Скопие. Ще ни трябва време да решим този проблем, дори да има споразумение за името на бившата югорепублика", заявил градоначалникът пред общинския съвет.

Оставете коментар