Сепаратистките партии в Каталуня искат Пучдемон за лидер

Сряда, 10 Януари 2018 11:42 Написана от  Публикувана в Политика

Карлес Пучдемон ще бъде преизбран за лидер на автономната област Каталуня. За това са се разбрал сепаратистките партии, които спечелиха предсрочните избори там.

Пучдемон, който оглавяваше регионалното правителство, бе отстранен от поста от централната власт в Мадрид след референдума за независимост на Каталуня, обявен от правосъдието за незаконен. Оттогава Пучдемон е в Брюксел и ако се върне в Испания, ще бъде арестуван за бунт и опит за отделяне на Каталуня от Испания.
На 21 - ви декември в Каталуня имаше нови избори. Тогава най - много гласове спечели партия "Гражданите", но сепаратисткйите "Заедно за Каталуня" на Пучдемон и "Републиканска левица на Каталуня" на Ориол Жункерас получиха крехко мнозинство в регионалния парламент. Жункерас, който е бивш вицепремиер на областта, в момента е в затвора по обвинения за организиране на бунт и сепаратизъм.
Испански медии пишат, че снощи в Брюксел Пучдемон се е срещнал с генералния секретар на "Републиканска левица на Каталуня" и е получил подкрепа за преизбирането си.
Кандидатите за поста вицепремиер на Каталуня произнасят реч пред парламента преди депутатите да гласуват за тях. Пучдемон е предложил да говори по конферентна връзка от Брюксел по - късно този месец. Друг вариант е друг депутат да прочете речта му.

 

Оставете коментар