Юридическите споразумения между Турция и САЩ губят валидност, предупреди Ердоган

Петък, 05 Януари 2018 12:47 Написана от  Публикувана в Политика

Двустранните юридически споразумения между Турция и Съединените американски щати губят валидност. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от „Дейли Сабах“.

 

Гневът на държавния глава беше предизвикан заради осъждането на турски банкер по дело в САЩ. Един от шефовете на „Халкбанк“ Мехмет Хакан Атила беше осъден по обвинения, че е помогнал на Иран да заобиколи американските санкции. „Ако това е американското разбиране за правосъдие, то светът е обречен“, подчерта Ердоган, според когото решението на американския съд е политически мотивирано и не стъпва на правна основа.

„Съединените щати да ни извинят, но законите на двустранните ни отношения и споразумения губят своята валидност. Натъжен съм от това, но така ще бъде оттук нататък“, заяви Ердоган, без да уточнява кои аспекти на двустранните юридически отношения визира.

Напрежението между Анкара и Вашингтон се повиши още след опита за военен преврат. След пуча Турция поиска от САЩ екстрадирането на проповедника Фетхуллах Гюлен – посочен от турците за организатор на метежа – но до момента няма положителен отговор от страна на американското министерство на правосъдието.

 

Оставете коментар