Ердоган отправи остро предупреждение към Тръмп за Йерусалим

Вторник, 05 Декември 2017 13:27 Написана от  Публикувана в Политика

Дипломатическите отношения между Турция и Израел ще бъдат прекъснати, ако американският президент Доналд Тръмп признае Йерусалим за сталица на Израел. За това предупреди турският президент Реджеп Ердоган.


Държавният глава подчерта още, че статусът на Йерусалим е "червена линия" за мюсюлманите, която не бива да бъде пресичана. С тези думи той се обърна директно към Тръмп по време на телевизионно обръщение. По думите му, ако бъде взето такова решение от администрацията във Вашингтон, Анкара ще свика извънредна среща на Организацията за ислямско сътрудничество или дори ще прекрати отношенията си с Израел.
През юни американският сенат одобри резолюция, която призовава администрацията във Вашингтон да изпълни гласувания още през 1999 година закон за преместването на посолството на САЩ в Йерусалим до 31 - ви март 1999 година.
Предшествениците на Доналд Тръмп на президентския пост отлагаха изпълнението на закона като посочваха, че статутът на града трябва да бъде определен на преговори между израелците и палестинците.
В края на ноември на съвещание в Белия дом Тръмп посочил, че е време да удовлетвори молбата на Израел.
Срещу преместването на дипломатическата мисия на САЩ се изказали държавният секретар Рекс Тилърсън и министърът на отбраната Джеймс Матис, които смятат, че такъв ход може да застраши американските дипломати и военни в Близкия изток и в държави с преобладаващо мюсюлманско население.
Йерусалим е един от най-древните градове в света и е смятан за свещен от трите главни авраамически религии – юдаизъм, християнство и ислям. И Израел, и Палестина смятат града за своя столица, като основните израелски държавни институции действително са разположени в града, а палестинците се стремят също да преместят своите там. Претенциите и на двете страни нямат широко международно признание, като повечето държави смятат Тел Авив за столица на Израел и затова техните посолства са в този град.

Оставете коментар