Доналд Тръмп се срещна с филипинския си колега Родриго Дутерте

Понеделник, 13 Ноември 2017 09:40 Написана от  Публикувана в Политика

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че има "чудесни отношения" с филипинския си колега Родриго Дутерте, след като двамата се срещнаха в Манила.

Тръмп обаче не е повдигнал въпроса за възможните сериозни нарушения на човешките права във Филипините въпреки призивите да го стори, пише BBC.
Предходната администрация рязко критикуваше Дутерте и неговата "война срещу наркотиците", която вече е взела около 4000 жертви. Срещата на Тръмп и Дутерте, състояла се в края на азиатската обиколка на американския президент, бе наблюдвана отблизо, тъй като и двамата държавни глави са известни с директните си и понякога противоречиви изказвания.
След срещата, провела се при закрити врата, говорителят на Дутерте е заявил пред журналисти, че въпросът с човешките права във Филипините не е бил обсъждан.
От встъпването си в длъжност през 2016 година Родриго Дутерте започна масирана кампания срещу криминалния контингент в страната, ставайки  обект на сериозни критики. Той насърчава убийствата без съд и присъда на замесените в търговия и производство на наркотици и скандализира световната общност с изказването си, че "ще е щастлив да избие" 3 - те милиона пристрастени в страната.

Оставете коментар