Във Франция ще бъде приет нов закон, увеличаващ значително наказанията за употреба на насилие и нанасяне на материални щети по време на протести. Мярката се предприема заради акциите на "жълтите жилетки" и предвижда още и по - тежки санкции за тези, които организират протести

Големите вериги супермаркети в Чехия ще трябва да предават безплатно непродадените си хранителни стоки на помощни организации. Конституционният съд в Бърно обяви съответния закон за отговарящ на конституционната уредба на страната. Срещу новата регулация бе предявена жалба от 25 от членовете на Сената (Чешкия парламент). Те я възприемат като недопустима намеса в правата на собственост и връщане към комунистическите практики.

Съдиите се позоваха на Чешката харта на основните права, която гласи, че "собствеността задължава". Задължението за предаване освен това било част от глобалните усилия за решаване на "тежките проблеми с разхищаването на храни", смятат мнозинството от депутатите в чешкия парламент, уточнява ДПА.

Мярката засяга само големите хранителни магазини, които са с търговска площ от над 400 квадратни метра. При нарушение на закона веригите са заплашени от глоби в размер на до 390 000 евро. Сред най-големите вериги супермаркети в Чехия са германските Kaufland, Lidl (които са активни и в България и са част от групата Schwarz) и Penny Market, холандската Ahold и британската Tesco Group.
Материалът е препечатан от "Правен свят"

Камарата на представителите на САЩ прие законопроект за разходите, който включва средства за изграждането на стена по границата с Мексико, съобщи Fox News.

Санкциите на Евросъюза срещу Русия се удължават с още 6 месеца. Това решение бе взето на среща на върха, проведена в Брюксел. „С абсолютно мнозинство, без нито един против се приемат решенията за санкциите”, заяви премиерът Бойко Борисов, Цитиран от Нова ТВ. И допълни:

Гласуват вот на недоверие срещу Тереза Мей

Сряда, 12 Декември 2018 11:20 Написана от

Британският парламент ще гласува вот на недоверие срещу премиера Тереза Мей. Това заяви председателят на Консервативната партия Греъм Брейди. Вотът на членовете ще се проведе привечер и резултатите от него ще бъдат обявени възможно най - скоро.

Украйна прекратява договора за приятелство с Русия. Законът ще влезе в сила в сряда, когато ще бъде и обнародван във вестника на Върховната Рада "Гласът на Украйна". "Прекратяването на споразумението освобождава Украйна от всякакви задължения за неговото изпълнение и не засяга правата,

Европейската комисия напълно подкрепя България и Румъния за присъединяването им към Шенгенското пространство. Тази позиция беше заявена за пореден път по време на дебатите в Европейския парламент по този въпрос, съобщи БТВ.

Правителствата на страните - членки на ЕС, които отказват да приемат мигранти, да плащат, за да бъдта освободени от системата за подялба на новопристигналите сред държавите в Съюза. Това предлагат Франция и Германия в опит да решат ожесточените спорове около миграцията.

Британският парламент стана свидетел на безпрецедентно събитие, след като шест партии поискаха от председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу да стартира процедура за дисциплинарно наказание на генералния прокурор Джефри Кокс, съветник на правителството по правни въпроси,

Положението в Азовско море представлява интерес за Запада единствено като причина за засилване на санкциите срещу Русия. Това заяви заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Григорий Карасин в интервю за вестник „Коммерсант“, предава TACC.