Бившият македонски премиер ще бъде съден задочно и за магистралите "Траектория"

Четвъртък, 22 Ноември 2018 15:16 Написана от  Публикувана в Международно право

Бившият македонски премиер Никола Груевски, който избяга в Унгария, за да не отиде в затвора,ще бъде съден задочно за магистралите "Траектория". Това решение на съда последва искане от специалната прокуратура. Прокурорът Лили Стефанова заяви по време на съдебното заседание,

че е необходимо да се проведе единна процедура, тъй като доказателствата, с които разполагат, са свързани с всички обвиняеми.
От друга страна адвокатът Еленко Милованов поиска отделяне на процедурата за Груевски. Междувременно Стефанова каза, че ако бившият премиер иска да присъства на процеса, той нямаше да избяга. Прокурорът е поискал заповед за задържане на беглеца, която съдът ще трябва да заяви допълнително, предаде БГНЕС. В "Траектория" обвиняеми са ексминистърът на транспорта и съобщенията Миле Янакиески, който е в ареста в затвора "Скопие", бившият вицепремиер Владимир Пешевски и бившият директор на пътната агенция Люпчо Георгиевски. Според обвинителния акт на специализираната прокуратура през втората половина на 2012 г. и през 2013 г. обвиняемите са предприели действия, с които в процедурата за избор на фирма за изграждане на магистрали Миладиновци - Щип и Кичево - Охрид са използвали и превишили правомощията си. По този начин според прокуратурата са нанесли на държавния бюджет щети от най-малко 155 млн. евро. В отсъствието си Груевски ще бъде съден и по случая "Насилие в Център".

 

 

Оставете коментар