Президентът на САЩ Доналд Тръмп и председателят на Върховния съд влязоха в открита полемика

Четвъртък, 22 Ноември 2018 10:38 Написана от  Публикувана в Международно право

Председателят на Върховния съд на САЩ Джон Робъртс влезе в открита полемика с президента Доналд Тръмп, като защити независимостта на федералната съдебна система от неговите обвинения в политически пристрастия, предаде Ройтерс.

 

Полемиката между тях възникна, след като в понеделник федерален съдия в Сан Франциско блокира указа на Тръмп от 9 ноември, който нареждаше на съответните ведомства да отказват предоставяне на убежище на нелегални имигранти. Президентът обоснова решението си със стремежа да бъдат спрени движещите се към САЩ кервани от мигранти, състоящи се главно от жители на страни от Централна Америка.

Белият дом веднага реагира с декларация, в която се казва, че властите в САЩ ще предприемат в рамките на закона всички необходими мерки за защита на южната граница на страната въпреки решението на съда. А самият Тръмп писа в Туитър: "Извинявам се, председателю на Върховния съд Джон Робъртс, но у нас наистина има "съдии на Обама", чиито възгледи силно се отличават от възгледите на онези хора, на които е възложено да гарантират сигурността на нашата страна".

Съдия Робъртс също излезе с декларация. "Ние нямаме съдии, привърженици на Обама, или съдии, привърженици на Тръмп, или на Буш, или на Клинтън. Имаме изключителна група от отдадени на професията си съдии, които правят най-доброто, за да гарантират равни права на онези, които заставят пред тях. Независимата съдебна система е нещо, за което всички трябва да бъдем благодарни", подчертава върховният съдия.

Необичайно е за председател на деветчленния Върховен съд на САЩ да излезе с такъв публичен отговор на президента. Опонентите на Тръмп виждат в неговите непрестанни критики срещу федералните съдилища опасна атака срещу върховенството на закона в САЩ.
Материалът е препечатан от "Правен свят"

Оставете коментар