Процесът срещу арестуваните политици от Каталуня ще започне през 2019, грозят ги до 25 години затвор

Петък, 02 Ноември 2018 15:58 Написана от  Публикувана в Международно право

Испанската прокуратура представи обвинителните заключения срещу арестуваните политици от Каталуня във връзка с референдума за независимост на региона, определян като сепаратистки процес от Мадрид.


Обвинението твърди, че политиците, сред които е и бившият заместник - ръководител на правителството в региона Ориол Жункерас, са подстрекавали към бунт и са присвоили незаконно държавни средства. Прокуратурата иска до 25 години затвор, пише вестник "Мундо".
Петима бивши съветници на правителството на Каталуня са застрашени от 16 години затвор. За бившият ръководител на на каталунското правителство Жорди Санчес, директорът на "Омнуим Културал" Жорди Куишарта, както и за бившата председателка на парламента Карме Форкадел прокурорите поискаха 17 години затвор, а Жункерас може да отиде в затвора за 25 години. Освен това бе поискано от съда да откаже на политиците правото да заемат обществена длъжност за различни периоди от време. За бившия началник на каталунската полиция, Жозеп Луис Траперо наказанието може да достигне 11 години затвор. Становището на прокуратурата не съвпада с позицията на адвокатската колегия на държавата, която зависи от правителството чрез Министерството на правосъдието.
Очаква се този орган да представи своето заключение по случая, в което да обвини каталунските политици за присвояване и призоваване за въстание. Престъплението „подбуждане към бунт“, за което прокуратурата настоява досега, е едно от най-сериозните в испанския наказателен кодекс и се наказва с до 30 години затвор. Предполага се, че ключовият фактор при осъждането за дадено престъпление е използването на насилие. На свой ред, призивът за въстание, за който говори Държавната адвокатска колегия, предвижда до 15 години затвор. Процесът на поддръжниците на разцеплението с Испания може да започне в началото на следващата година.
На 1 октомври миналата година в Каталуня бе гласуван въпросът за отцепването от кралството, като Мадрид първоначално нарече този референдум нелегитимен и отказа да признае резултатите. На 27 октомври парламентът в Каталуня одобри резолюция, с която обяви за независима републиката. Веднага след това в кралството бе заведено дело срещу лидерите на сепаратисткия процес. Някои от тях избягаха от Испания, включително бившия лидер на Каталуния, Карлес Пучдемон, а други бяха задържани по време на съдебните процеси.

 

Оставете коментар