Холандски прокурори не успяха да разкрият как Слободан Праляк е внесъл в съда цианкалий

Петък, 02 Ноември 2018 14:15 Написана от  Публикувана в Международно право

Холандски прокурори не успяха да разкрият загадката около самоубийството на бившия хърватски генерал Слободан Праляк в съдебната зала на Международния трибунал в Хага, предаде АП.

 

Слободан Праляк отне живота си на 29 ноември миналата година, след като чу апелативния съдия да потвърждава 20-годишната му присъда за военни престъпления по време на войната в Босна. Праляк заяви, че е невинен и отпи от малко шишенце, съдържащо цианкалий. Той припадна в съдебната зала и почина в холандска болница два часа по-късно.

Драматичната сцена, при която 72-годишният бивш командир на босненските хърватски военни сили вдига треперещи ръце към устата си и отпива от течността, бе излъчена на живо на страницата в интернет на съда. Прокуратурата на Хага съобщи днес в писмено изявление, че разследването не е успяло да установи "по какъв начин и в кой момент г-н Праляк се е сдобил с цианкалия, който е използвал".

Полицията и прокурорите са проучвали записи от камерите за наблюдение в съда, разпитвали са свидетели и са претърсили килията на Праляк. Там е било намерено прощално писмо, написано на ръка, в което той споделя, че отдавна е взел решение да сложи край на живота си, ако бъде признат за виновен.

Прокурорите са стигнали до заключението, че няма извършено престъпление при самоубийството на бившия хърватски генерал. Разследващите органи в Хага посочиха, че цианкалият може да бъде съхраняван във вид на сух прах и съвсем малко количество от него води до фатални последици. В този контекст не е странно, че внасянето или съхраняването на веществото не е било забелязано, посочиха прокурорите.

Вътрешно разследване на Трибунала на ООН за военните престъпления в бивша Югославия установи, че персоналът в центъра за задържане и в централата на съда е спазил всички разпоредби.

Оставете коментар