Бившият вътрешен министър на Македония влиза в затвора

Понеделник, 08 Октомври 2018 15:47 Написана от  Публикувана в Международно право

Бившият министър на вътрешните работи на Македония Гордана Янкулоска получи присъда от шест години затвор за злоупотреба с власт заради закупуването на луксозен автомобил "Мерцедес" С 600 за тогавашния премиер Никола Груевски с бюджетни средства на МВР,

за който Специалната прокуратура й повдигна обвинение по делото, известно като "Танк", съобщи македонската агенция МИА.

В края на миналата седмица окончателни присъди по същия случай получиха и бившият премиер на Македония Никола Груевски и зам.-министърът на вътрешните работи Гьоко Поповски. Бившият министър-председател бе осъден от Апелативния съд в Скопие на 2 години "лишаване от свобода", а присъдата на Поповски бе намалена от 6 години и половина на 4 години и половина.

Процесът срещу Янкулоска обаче бе отделен от този срещу Груевски и Поповски, поради нейната бременност. По тази причина той стартира и по-късно – едва през август т.г.

Бившият премиер, вътрешният министър и заместникът й станаха подсъдими, след като настоящият премиер на Македония разпространи скандални записи на разговори на Груевски с Янкулоска, от които става ясно, че бившият министър-председател е натискал вътрешния министър да му закупи с пари от бюджета на ведомството скъп автомобил "Мерцедес" за 600 000 евро. Искам да бъде последен модел - Full Mercedes. На задните седалки искам да има екрани за малките, абе, да бъде Full. И започвай с процедурата за покупката на колата. Да "разиграем", че става въпрос за кола на МВР. До изборите колата да се води на МВР", казал Груевски на Янкулоска, която от своя страна дала пълни указания на заместника си Поповски за закупуването му, като дори го принудила да фаворизира "Mak Ауто Стар" ДООЕЛ Скопие.

Оставете коментар