Осъдената за корупция бивша румънска министърка Елена Удря е задържана в Коста Рика

Петък, 05 Октомври 2018 09:54 Написана от  Публикувана в Международно право

Бившата румънска министърка на туризма Елена Удря и бившата ръководителка на Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ) Алина Бика са били задържани от Интерпол в Коста Рика по искане на румънските власти,

съобщиха румънските медии.

Двете жени, които имат окончателни присъди в Румъния по обвинения в корупция, са били задържани на улицата в столицата Сан Хосе и са отведени в наказателния съд, за да бъдат изслушани, след което съдиите ще вземат решение какви мерки да наложат.

Бившият министър на труда и регионалното развитие Елена Удря, която беше и кандидат за президент през 2014 г., е осъдена окончателно на 6 години затвор по корупционно дело, а бившата шефка на ДРПОПТ Алина Бика получи присъда от 4 години затвор също за корупция.

Службата за съдебни разследвания в Коста Рика потвърди в прессъобщение задържането на Удря и Бика. Съдът може да наложи превантивни мерки преди миграционните органи да се произнесат по искането им за получаване на бежански статут.
Елена Удря съобщи на 20 септември, че е родила момиченце, а адвокатът й Веронел Радулеску заяви, че вече няма шансове тя да бъде екстрадирана, тъй като детето ще получи костариканско гражданство, а държавата няма да позволи разделянето му от майката.

Удря получи шестгодишна ефективна присъда по делото "Гала вечер на Буте", което се отнася за злоупотреби при организирането на международна гала вечер на професионалния бокс с участието на популярния румънски боксьор Лучиан Буте през 2011 г., които според прокурорите са нанесли съществени щети на държавния бюджет. Елена Удря, която беше министър в периода 2008-2012 г., е призната за виновна за три случая на вземане на подкуп и един случай на злоупотреба със служебно положение. Бившата министърка обаче бе оправдана по обвинение в опит за отклоняване на еврофондове.
Материалът е препечатан от "Правен свят"

Оставете коментар