Франция затегна законите срещу сексуалното насилие над непълнолетни

Четвъртък, 02 Август 2018 09:14 Написана от  Публикувана в Международно право

Френският парламент одобри окончателно законопроект, подпомагащ борбата със сексуалното насилие над непълнолетни, предаде АФП. Това се случва след два неотдавнашни случая, свързани със секс с 11-годишни момичета.

Законопроектът беше приет с мнозинство, без нито един глас "против" и с 8 "въздържали се" при последния вот в Националното събрание (долната камара на парламента. Следвайки предизборната кампания на президента Еманюел Макрон, който обеща да се справи със сексуалното насилие и сексизма, Народното събрание гласува в полза на по-строги наказания за изнасилване и сексуално посегателство срещу непълнолетни и за удължаване на срока за преследване при определени престъпления и случаи на сексуален тормоз. Промените идват в резултат на публичен протест по два случая, при които двама мъже избегнаха съдебен процес за изнасилване, след като бяха обвинени в секс с непълнолетни момичета. Всяко сексуално действие на възрастен с дете под 15 години може да бъде третирано като сексуално престъпление съгласно новите промени.

Но прокурорите, които се надяват да осъдят извършителя за изнасилване, трябва да докажат, че сексът е бил по принуда, което е особено сложен въпрос, когато са замесени деца в предтийнейджърска възраст. Законопроектът увеличава от 20 години на 30 години периода за наказателно преследване на сексуални престъпления срещу непълнолетни. Разпоредбата позволява на жертви на сексуални престъпления да подават жалби в срок от 30 години след като навършат пълнолетие, т. е. до 48-годишна възраст.

Оставете коментар