Във Франция създадоха антитерористична прокуратура

Петък, 13 Юли 2018 16:26 Написана от  Публикувана в Международно право

Във Франция ще бъде създадена специална антитерористична прокуратура и нови органи за контрол върху радикални елементи. Това съобщи днес френският премиер Едуар Филип, докато представяше новия национален план за борба с тероризма, предадоха АП и ТАСС.

Филип припомни, че досега процесите за тероризъм са се водели от прокуратурата на Париж и са съставлявали основна част от нейната дейност. "Смятаме, че с разследването на такива дела трябва да се занимава отделна прокуратура на национално ниво", каза той.
Планът предвижда още ръководна роля на Генералната дирекция за вътрешна сигурност (контраразузнаването) в противодействието на тероризма и създаването на ново звено, което да наблюдава затворниците, осъдени за тероризъм, и друго звено, което да установява кое кара радикалните елементи да извършват актове на насилие.
Френският премиер съобщи още, че до края на тази година предстои от затворите да излязат 450 радикално настроени лица, след като са излежали своите присъди.
През последните години над 200 човека бяха убити при екстремистки атаки във Франция. Мерките за сигурност в страната се засилват особено много преди масови публични прояви като честването на националния празник утре, отбелязват агенциите.

Оставете коментар