Прецедент: Руски съд оправда жена, убила мъжа си при самозащита

Петък, 04 Май 2018 16:01 Написана от  Публикувана в Международно право

Рускиня, убила мъжа си при самозащита, бе оправдана от съда. Експерти определят делото като важен прецедент в руската съдебна система.
Фаталният инцидент се е разиграл миналото лято в столицата Москва.

Мъжът на 36 - годишната Яна Гурчева - Василий, се разярил, тъй като вечерята му не била приготвена. Той хванал Яна за врата и започнал да я души пред очите на децата им. Жената се обърнала и намушкала нападателя си с кухненския нож, а той издъхнал от загубата на кръв. Гурчева била арестувана веднага, а децата - взети под закрилата на държавата.
Пред съда роднини и съседи на двойката разказали, че Василий не работел, пиел много, не се грижел за децата. Съдът обаче обърнал внимание на факта, че в ръцете му нямало оръжие, а Яна действала в състояние на афект. Първата инстанция - Кузминският районен съд, я признал за виновна в умишлено убийство и ѝ дал 6 години затвор.
На този етап като защитник на жената в делото се включил адвокатът Александър Фомин. Той отбелязал, че следствените действия са извършени с нарушения, а записаното в протоколите не отговаря точно на действителността.
"Делото се разглеждаше под микроскоп, отчиташе се всеки детайл. Защитата се опитваше да склони обвиняемата към самопризнания, обещавайки домашен арест... Добре, че апелативната инстанция разгледа случая по-широко, в сравнение със защитата", разказва адвокатът на Яна пред РИА Новости. По думите му, следствените органи за няколко часа изпращат децата в приют, въпреки че съседите и баба им са били готови да се грижат за тях. Следователката изпратила момичетата в инфекциозна болница, откъдето е било много трудно да бъдат взети, уточнява Фомин. След три месеца борба и тъжби съдебната колегия на Московския градски съд отменя присъдата поради "липса на престъпление в деянието на подсъдимата".

Решаващо става това, че Гурчева е била сама в малка изолирана стая, заплашени са били и децата. Апелативната инстанция признава случилото се за необходима самоотбрана и решава, че Яна е имала основания да се защитава по всякакъв достъпен за нея начин. Гурчева е освободена още в залата на съда.

Делото е сочено за прецедент. Юристи коментират, че в съдебната практика има много дела срещу жени, убили в опит да се защитят, но пределът на необходимата отбрана се формулира трудно. Обикновено - по усмотрение на съда.
Съобразно руското законодателство, много подобно на българското, отбраната трябва да бъде адекватна на това, от което човек се защитава. Ако ви нападат с нож, трябва да се отбранявате с нож. Ако е с пистолет – трябва да сте сигурни, че другият ще стреля срещу вас, за да стреляте и вие. Има положения, в които от страх ситуацията се възприема за по-опасна.

 

Оставете коментар