Френски съдия нареди смяната на името на бебе, кръстено Джихад

Вторник, 17 Април 2018 10:30 Написана от  Публикувана в Международно право

Френски съдия, занимаващ се със семейно право, реши да промени името на бебе, чийто родители искат да го кръстят Джихад, съобщава AFP.
Магистратът е намерил компромисен вариант със замяната на две гласни и от Джихад детето е прекръстено на Джахид.

Той е заявил, че не може да принуди родителите му да го наричат по този начин, но е в интерес на детето да не фигурира в регистрите като Джихад. Семейството на бебето, родено миналия август, изтъква, че "джихад", освен "свещена война", значи още и "усилие, борба". Сигнал до прокуратурата е бил подаден от кметството в Тулуза във връзка с терористичните атаки на верска основа.
През ноември кметството на Ница сезира правосъдието, след като момче бе кръстено Мохамед Низар Мера - името на джихадист, извършил 7 убийства, в това число и на 3 деца, през 2012 година в Тулуза и Монтоблан. Брат му е изправен пред съда за съучастие в убийство. В крайна сметка родителите са се отказали от това име.
Случаите, в които прокуратурата е сезирана за смяна на име са много редки, тъй като от 1993 година на служителите в гражданските регистри е забранено да пречат на родителите да записват детето си, както искат.

Оставете коментар