Американските власи глобиха холандска банка с 370 милиона долара

Четвъртък, 08 Февруари 2018 09:43 Написана от  Публикувана в Международно право

Холандската Rabobank банка беше глобена с близо 370 милиона долара от американските власти, след като допуснала през нея да преминават милиони на мексикански наркотрафиканти.


Калифорнийският клон на банката Rabobank National Association е признал вина, както и че се е опитал да възпрепятства разследването на министерството на финансите и банковия регулатор. Банката е обвинена, че нейни служители в продължение на пет години са прикривали информации от разследващите.

Глобата от 370 милиона долата е рекордна - тя е една от най - големите финансови санкции, налагани за пране на пари от трафик на наркотици. Тя, все пак, е далеч по - малка от наложената на HSBC през 2012 година санкция от 1,9 милиарда долара за това, че помагала на клиенти да прехвърлят пари със съмнителен произход извън Мексико, Иран, Сирия и Саудитска Арабия.
Санкцията идва два месеца след като бившият директор на Rabobank Джордж Мартин прие да сътрудничи на властите. Той призна, че е контролирал начините да се пречи на разследването на съмнителните трансакции. Мартин призна също, че той и негови служители са си затваряли очите за мръсните пари, както и за банкови операции на стойност повече от 10 млн. долара, извършвани от мексикански клиент, въпреки произхода на парите му.
ю

Оставете коментар