Аржентински офицери получиха доживотни присъди за убийства по време на "Мръсната война"

Четвъртък, 30 Ноември 2017 15:12 Написана от  Публикувана в Международно право

Двама бивши флотски офицери в Аржентина бяха осъдени на доживотен затвор за престъпления срещу човечеството , извършени между 1976 и 1983 година по време на диктатурата.

Капитаните Алфредо Астиз и Хорхе Едуардо Акоста бяха обявени за виновни за участие в измъчването и убийствата на стотици политически опоненти. Те са сред 54 - та обвиняеми за престъпленията, извършени в Морското механо училище.
Астиз, известен като "ангел на смъртта", отказа да се извини .
"Организациите за защита на човешките права са групи за отмъщение и преследване", заяви той в съдебната зала. "Никога няма да моля да прошка". И Астиз, и Акоста, познат като "тигъра", вече бяха осъдени на доживотен затвор през 2011 година за други случаи на мъчения, убийство и принудително изчезване.
От 54 - мата, които се изправиха пред съда, 29 бяха осъдени на доживотен затвор в сряда, 19 получиха между 8 и 25 години затвор, а 6 бяха оправдани.
"Това е много повече от това, което очаквахме", заяви Мириам Леуин, преживяла събитията в добре известното морско училище в Буенос Айрес, превърнато в център за мъчения.
Смята се, че около 30 000 души са били убити, след като водената от генерал Хорхе Видела военна хунта завзе властта в страната през 1976 година. Видела се зарече да прочисти страната от заплахата на комунизма. През 7 - годишния терор са задържани както леви активисти, така и обикновени граждани.
Мъченията и убийствата са извършвани в специални центрове, а в историята на страната периодът остава познат като "Мръсната война".

Оставете коментар