Русия редуцира плащанията си към Съвета на Европа с до 10 млн. долара Избрана

Понеделник, 23 Октомври 2017 16:02 Написана от  Публикувана в Международно право

Русия обмисля да замрази членството си в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) и да намали вноските към организацията. Между 7 и 10 млн. долара е сумата, с която Русия възнамерява да редуцира плащанията към Съвета на Европа.

Сумата се припокрива със средствата, предназначени за работата на съда, съобщава руската агенция "Известия". Информацията беше официално потвърдена от Комисията по външни работи на Съвета на Руската федерация. Очаква се окончателното решение да бъде взето на 27 октомври, когато Долната камара на парламента ще гласува на първо четене бюджета за 2018 г.

ЕСПЧ може да взема решения по отношение на Русия, но Москва на свой ред няма възможност да влияе върху работата на органа. Ако Русия не получи правото да изрази позицията си при избирането на съдии от Европейския съд, тя ще спре да плаща и ще замрази членството си. "Ако Русия не участва в процедурата за избор на съдии, защо трябва да изпълняваме решенията на съда? Много хора не забелязват, но този фактор беше основен при вземане на решението да се замразят вноските към Парламентарната асамблея на съвета на Европа (ПАСЕ). Съветът трябва да премахне всички дискриминационни искания, особено забраните срещу Русия по отношение на ЕСПЧ. В противен случай не виждам причина да продължим да работим с този съдебен орган ", коментира пред изданието високопоставен източник от Държавната дума.

Съществува и друг фактор, който не позволява на Русия да работи пълноценно в Европейския съд. Според заместник-председателя на Комисията по външни работи на Съвета на федерацията Владимир Джабаров отношението на ЕСПЧ е дискриминационно и нарушава правата на Русия като суверенна държава. Джабаров подчертава, че Москва не може свободно да изрази своята позиция, а много решения на съда са политизирани и несправедливи. "Ако се запази тенденциозното отношение към Русия, ще замразим плащанията и ще напуснем ЕСПЧ. И в това няма нищо страшно. До средата на 90-те години не участвахме в работата на институциите на Съвета на Европа и живяхме съвсем нормално" , убеден е Владимир Джабаров.

По-рано председателите на двете камари на руския парламент Валентина Матвиенко и Вячеслав Володин разкритикуваха действията на ЕСПЧ, отбелязвайки че Русия, и сега не изпълнява част от решенията на съдебния орган поради дискриминационния им характер. Освен това, говорителят на Съвета на федерацията заплаши, че от следващата година Москва ще започне да игнорира съда.

Дейностите на Съвета на Европа се финансират от държавите-членки. Бюджетът се формира от вноски, пропорционални на равнището на развитие на икономиката и броя на населението. Русия е един от петте основни участници в хазната на Съвета на Европа. Общата сума, която руската страна плаща, е около 40 млн. евро и се разпределя между органите на Съвета на Европа. След събитията в Крим отношенията между Москва и Съвета на Европа се влошиха. В началото на януари 2015 г. ПАСЕ лиши руската делегация от право на глас. В отговор Москва преустанови участието си, а през юни замрази плащането на около една трета от вноските към Съвета на Европа, т.е. около 11 милиона евро.

"Решението за присъединяване или напускане на институциите на Съвета на Европа е прерогатив на парламента. От гледна точка на международното законодателство Русия има правото да напусне или замрази членството си, ако счита, че това не съответства на нейните национални интереси. Това е по волята на суверенна държава." - каза за "Известия" Димитрий Лабин, професор в катедра "Международно право" в Московският държавен институт по международни отношения.

Според него от гледна точка на международното право, и по-специално на Виенската конвенция за правото на договорите от 1969 г., Русия има всички правни основания за замразяване на членството си в ЕСПЧ, както и вноските в бюджета на организацията.

И докато въпросът за бъдещото участие в дейността на съда все още висящ, Москва вече е решила да скъса отношения с Парламентарната асамблея на съвета на Европа. По-рано в интервю за "Известия" заместник-говорителят на Държавната дума и ръководител на руската делегация в ПАСЕ Пьотър Толстой заяви, че Москва няма да плаща вноски в бюджета на тази структура през 2018 г.

 

Материалът е препечатан от "Правен свят"

Оставете коментар