САЩ планират да изпратят военен кораб в Черно море

Четвъртък, 06 Декември 2018 10:33 Написана от  Публикувана в Война и Мир

САЩ са започнали подготовка за изпращане на военен кораб в Черно море, твърди CNN. Медията се позовава на трима представители на американските власти, които заявяват, че  "въоръжените сили на САЩ са поискали от Държавния департамент да информира Турция за тези планове".

Мярката е е "отговор на действията на Русия против Украйна в Керченския пролив".Съгласно международните конвенции САЩ трябва да предупреди Турция за такава мярка поне 15 дни преди прилагането ѝ, а в мирно време съответните плавателни съдове могат да останат в Черно море до 21 дни.

На 25 ноември Русия задържа три украински бойни кораба и техните екипажи. На 24-мата задържани украински моряци бяха повдигнати обвинения в незаконно пресичане на руската граница, по които може да бъдат осъдени на до 6 години затвор. Те ще останат в ареста поне до 25 януари в съответствие със съдебно решение, предаде ТАСС. От Държавния департамент са отказали коментар по въпроса. Вчера украинският президент Петро Порошенко заяви, че "властите в Киев очакват от западните държави конкретни действия във връзка със събитията в Керченския проток, а също така искат да поканят кораби на НАТО в Азовско море". "Изявленията на САЩ, на Г-7, на Евросъюза, на другите наши съюзници, различните остри изказвания безспорно са силна подкрепа за Украйна. Но мисля, че докато западните партньори правят остри изявления, руският президент Владимир Путин действа“, добави украинският лидер.

Последно променена в Четвъртък, 06 Декември 2018 10:36

Оставете коментар