Северна Корея демонтира ядрено оборудване

Вторник, 15 Май 2018 09:26 Написана от  Публикувана в Война и Мир

Северна Корея започна да демонтира съоръженията на територията на ядрения си полигон Пхунгери в североизточната част на страната, преди той да бъде закрит. Това се казва в публикуван на сайта 38 North отчет на изследователската група при университета "Джон Хопкинс".

"Търговски спътникови снимки от 7 май показват, че демонтажът на изпитателния полигон вече е започнал. Съборени са няколко сгради от оперативното осигуряване, разположени близо до северния, западния и южния вход", се казва в доклада.
Според експертите частично са демонтирани релсите за вагонетките, които водят от тунелите до местата за струпване на изкопания материал. В същото време "други по-значими съоръжения остават недокоснати засега", а "входовете на тунелите също остават отворени". От 38 North предполагат, че това е свързано с предстоящите събития по публичното затваряне на Пхунгери, насрочено за края на май. Те ще включват и взривяване на тунелите. На събитията ще могат да присъстват журналисти от Китай, Русия, Великобритания, Южна Корея и САЩ. Междувременно Северна Корея предложи на Южна Корея да бъде проведена среща на високо ниво утре, 16 май.

 

 

Оставете коментар