Тайна сделка позволила на стотици джихадисти да избягат от град Ракка

Вторник, 14 Ноември 2017 13:56 Написана от  Публикувана в Война и Мир

Тайна сделка е позволила на стотици екстремисти и семействата им да избягат от Ракка пред погледа на водената от САЩ международна коалиция и кюрдските сили, които взеха контрол над града.

Подробностите за нея разкри британската медия BBC, а страните от коалицията признаха не само нейното съществуване, но и участието си.
Материалът за евакуацията на джихадистите на BBC се базира на интервюта с шофьори, превозвали терористите, сирийците, станали свидетели на изтеглянето, както и кадри на камиони, пълни с въоръжени мъже. Медията твърди, че част от евакуираните екстремисти са успели да стигнат до други части на Сирия и дори Турция. През октомври от Ракка са евакуирани десетки чуждестранни наемници. Един от шофьорите на камиони споделя, че са му били обещани "хиляди долари" за участието в операцията.
Друг водач разказва, че конвоят с бягащите терористи е бил дълъг 6 - 7 километра и е включвал 50 камиона, 13 автобуса, както и лични автомобили. Благодарение на седлката, града са успели да напуснат около 250 бойци на "Ислямска държава" и около 3 500 души от семействата им.
"Имаше голям брой чужденци - французи, турци, азербайджанци, пакистанци, йеменци, саудитци, китайци, тунизийци, египтяни", разказва участник в операцията.
Водената от САЩ коалиция признава за ролята си в договорката: "Не искахме никой да напуска, но това е в основата на нашата стратегия за сътрудничество с "местни лидери", т.е. сирийци, които сами взимат решенията за подобни операция. Това обяснява Кол Райън Дилън - ръководителят на операция "Вродена решителност".

Оставете коментар