САЩ разработват ново ядрено оръжие за сдържане на КНДР и Русия

Понеделник, 11 Септември 2017 12:41 Написана от  Публикувана в Война и Мир

САЩ разработват ново ядрено оръжие за сдържане на Русия и КНДР, пишат руски медии. То ще представлява "мини бомби", различаващи се от традиционните термоядрени оръжия (водородни бомби) по размер и степен на вреда.

 

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп разглежда варианти за разработване на нови тактически ядрени оръжия. Предполага се, че по-размер ще бъдат по-малки от традиционните термоядрени оръжия и пораженията при използването им ще бъдат слаби.

Според "Политико" усъвършенстваните оръжия ще предоставят на командването повече стратегически и дипломатически възможности.

Оценката на новия арсенал предоставя различни варианти за създаване на съвременни "нискодоходни" бомби. Това ще бъде особено важно за допълнително сдържане на Русия, КНДР и потенциални ядрени противници.

Критиците на идеята за създаване на ядрени "мини ракети" също трябва да признаят, че въвеждането им в стратегическите отбранителни ресурси на САЩ съществено увеличава вероятността от реалното им приложение.

Експерти вярват, че разработката и утвърждаването на такива оръжия ще бележи сериозно отстъпление от политиката на администрацията на Барак Обама, тъй като бившият президент се опитваше да ограничи зависимостта на страната от ядрени оръжия.

Източник: News.bg

Оставете коментар