Осъдиха мъж, подготвял атентат срещу НАТО

Сряда, 09 Януари 2019 11:56 Написана от

35 - годишен мъж, заемащ ръководна позиция в терористичната организация "Ислямска държава", беше осъден в Белгия на 17 години затвор за подготовката на атентат срещу военното командване на НАТО. Нурдин Амша ще бъде лишен и от белгийско гражданство.

Във Франция ще бъде приет нов закон, увеличаващ значително наказанията за употреба на насилие и нанасяне на материални щети по време на протести. Мярката се предприема заради акциите на "жълтите жилетки" и предвижда още и по - тежки санкции за тези, които организират протести

Руската прокуратура е обвинила бивш американски морски пехотинец в шпионаж, предаде БГНЕС. "Трибуналът е наредил временно задържане на Пол Уелан, след като той бе обвинен", каза адвокатът на американеца Владимир Зеребенков пред руските медии.

Големите вериги супермаркети в Чехия ще трябва да предават безплатно непродадените си хранителни стоки на помощни организации. Конституционният съд в Бърно обяви съответния закон за отговарящ на конституционната уредба на страната. Срещу новата регулация бе предявена жалба от 25 от членовете на Сената (Чешкия парламент). Те я възприемат като недопустима намеса в правата на собственост и връщане към комунистическите практики.

Съдиите се позоваха на Чешката харта на основните права, която гласи, че "собствеността задължава". Задължението за предаване освен това било част от глобалните усилия за решаване на "тежките проблеми с разхищаването на храни", смятат мнозинството от депутатите в чешкия парламент, уточнява ДПА.

Мярката засяга само големите хранителни магазини, които са с търговска площ от над 400 квадратни метра. При нарушение на закона веригите са заплашени от глоби в размер на до 390 000 евро. Сред най-големите вериги супермаркети в Чехия са германските Kaufland, Lidl (които са активни и в България и са част от групата Schwarz) и Penny Market, холандската Ahold и британската Tesco Group.
Материалът е препечатан от "Правен свят"

Влаков инцидент на мост в Дания взе жертви

Сряда, 02 Януари 2019 11:14 Написана от

Инцидент с влак на мост в Дания е взел няколко жертви. Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на полицията. Мостът, който свързва островите Зийланд и Фюн, е затворен.

Значително е нараснал броят на жертвите на самолетни катастрофи през 2018 година. При авиоинциденти през изминалата година са загинали 556 души, докато през 2017 година техният брой е бил 44, сочат данни на базираната в Холандия Мрежа за авиационна безопасност.

Руски съд даде 8 години затвор на украинец, признат за виновен в шпионаж и опит за износ на военна техника.  Игор Кяшко, адвокат, бил намерен за виновен в опит да закупи части за изтребител МиГ - 29 и да се сдобие с документи, свързани със зенитната ракетна система С-400,

Камарата на представителите на САЩ прие законопроект за разходите, който включва средства за изграждането на стена по границата с Мексико, съобщи Fox News.

Президентът на Украйна Петро Порошенко готви провокации по границата с Русия, заяви министърът на външните работи Сергей Лавров в ефира на радио "Комсомолска правда".

300 мигранти се опитаха да нахлуят в театър в Париж

Понеделник, 17 Декември 2018 10:51 Написана от

Между 200 и 300 мигранти - кандидати за убежище и хора без документи за самоличност, са направили опит да нахлуят в прочутия парижки театър "Комеди - франсез" в неделя вечер. Те са поискали управителя да им уреди среща с вътрешния министър Кристоф Кастанер.