По 43,5 % от основните си възнаграждения ще получат магистрати и съдебни служители като коледни бонуси

Петък, 23 Ноември 2018 09:46 Написана от  Публикувана в ВСС

Съдиите, прокурорите и съдебните служители да получат коледни премии в размер на 43,5 % от основната заплата и ранга си, реши Висшият съдебен съвет. Премиите се дават като допълнително материално стимулиране, пише "24 часа"

 

Средствата са 9,5 млн. лева от икономии в бюджета на самия съвет и други пера, сред които и капиталови разходи. 

По време на дебатите представляващият ВСС Боян Магдалинчев, който оглавява бюджетната комисия, направи вметка за парите, които всяка година магистратите получават за очила, макар повечето от тях да си купуват слънчеви, а не с диоптър.

Съдебният кадровик сподели информация, че на места шефове на съдилища и прокуратури са давали по повече от 250 лева за очила, макар решението на съдебните кадровици да е за лимит до 150 лева. 

"Макар и препоръчителни, решенията на ВСС трябва да се спазват", коментира членът на ВСС Гергана Мутафова. А Магдалинчев добави: "Колегите трябва да знаят, че това са пари на съдебната система, а не лично техни, при което трябва да спазват решенията на ВСС".

С 10 на 7 гласа съдебните кадровици приеха, че от бонусите ще бъде удържана сумата, с която магистрати и служители са надхвърлили посочения от ВСС лимит за очила. 

След последната актуализация на заплатите в съдебната власт с по 98 лева от 1 - ви април тази година, основното възнаграждение на върховен съдия и прокурор стана 3925 лева. На апелативно ниво те са 3300 лева, на окръжно ниво в София - 2940 лева, на окръжно ниво в страната - 2710 лева. В края на октомври ВСС реши, че от 1 - ви януари 2019 година заплатите на магистратите и съдебните служители ще бъда увеличени с още 10 %. 

Оставете коментар