Препоръка: ВСС да остане без становище по конституционните дела за АПК

Вторник, 30 Октомври 2018 15:36 Написана от  Публикувана в ВСС

Висшият съдебен съвет (ВСС) да не дава становище по конституционните дела, образувани по исканията на президента Румен Радев, на 53-ма депутати от БСП и на омбудсмана Мая Манолова за обявяване на противоконституционност на редица разпоредби от изменения през септември

Административнопроцесуален кодекс (АПК). Това е позицията на Комисията по правни и институционални въпроси към кадровия орган, дадено в отговор на писмо от Конституционния съд, с което се изисква становище по конституционни дела № 12/2018, № 13/2018 и № 14/2018, става ясно от протокола от последното заседание на ресорната комисия към кадровия орган.

"ВСС не следва да представя становище по конституционни дела № 12/2018 г., № 13/2018 г. и № 14/2018 г., тъй като същите имат за предмет установяване на противоконституционност на разпоредби на Административнопроцесуалния кодекс и касаят осъществявана от органи на съдебната власт правораздавателната дейност", пише в решението на правната комисия към ВСС.

На 18 септември, по-малко от седмица, след като мнозинството депутати в парламента отхвърли ветото на държавния глава, президентът Румен Радев и 53-ма депутати от БСП сезираха КС за поправките в АПК. Държавният глава и народните представители от левицата единодушно оспорват съответствието с Конституцията на някои от най-съществените изменения, направени от народните представители – закритите съдебни заседания, правилата за родовата и местната подсъдност по административни дела, както и новия размер на съдебните такси. Десет дни по-късно и омбудсманът Мая Манолова сезира КС с искане за обявяване на противоконституционност на изменението, което касае нарастването на таксите в касационното производство, които стават 14 пъти по-високи за гражданите, а за организациите - 74 пъти. В крайна сметка КС обедини трите дела и предстои да ги обсъди и да насрочи решаването им по същество.

Предстои също така и решението на Пленума на ВСС относно това дали все пак ще бъде изпратено становище до КС по повод трите дела или не следва кадровият орган да изразява позиция по тях с оглед предмета им.
Материалът е препечатан от "Правен свят"

Оставете коментар