Съдийската колегия на ВСС отказа да образува дисциплинарка срещу председателката на САС Даниела Дончева

Вторник, 17 Юли 2018 14:30 Написана от  Публикувана в ВСС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа да образува дисциплинарно производство срещу председателя на Софийски апелативен съд (САС) Даниела Дончева, с което опитите за безпрецедентна атака срещу нея от страна на председателя на Върховния касационен съд (ВКС)

Лозан Панов бяха пресечени. Това съобщава сайтът "Правен свят".

Панов поиска председателят на САС да бъде подведена под дисциплинарна отговорност още през есента на 2017 година заради твърдения на един от подчинените й - съдия Милен Василев – че Дончева му е отнела дело и е издала четири незаконосъобразни заповеди в тази връзка.

В резултат на това самата Даниела Дончева поиска да бъде извършена проверка на дейността й, а председателят на ВКС инициира отделен одит. В крайна сметка Инспекторатът към Висшия съдебен съвет не откри дисциплинарни нарушения в дейността на председателя на САС.

Въпреки това Лозан Панов продължи да настоява за образуване на дисциплинарно произодство, макар че в конкретната процедура бяха извършени редица нарушения на Стандартите за образуване на дисциплинарки срещу съдии, което и самата съдия Дончева подчерта като изпрати възражение до дисциплинарната комисия към съдийската колегия на Съвета, в което подробно подчерта поради какви причини и на основание на кои нарушения не следва да бъде образувано дисциплинарно производство срещу нея.

Това мигновено мотивира председателя на ВКС и съдебния кадровик и председател на дисциплинарната комисия Атанаска Дишева да поискат от колегите си от Съвета да изменят Стандартите, така че да стане възможно нарушенията да се "преодолеят". Последователно и съдийската колегия, и Пленумът на Съвета не уважиха искането за такива изменения в правилата за образуване на дисциплинарки, като ги сметнаха за "ненавременни".

Казусът дали да се образува дисциплинарно производство срещу съдия Дончева все пак успя да влезе в дневния ред на съдийската колегия, въпреки извършените нарушения при прилагането на Стандартите. Обсъждането на въпроса по традиция се проведе при закрити врата, което не позволи публиката да разбере аргументите в двете посоки, но гласуването показа – "за" образуването на дисциплинарка срещу председателя на САС гласуваха Цветинка Пашкунова, Олга Керелска и Атанаска Дишева, която все пак упражни вот, въпреки че е председател на дисциплинарната комисия, обсъждала казуса с Дончева и на която двукратно бе поискан отвод от двама различни съдии, предложени за наказание, заради съмнения за пристрастност. Останалите десетима кадровици се обявиха "против" образуването на производство. Председателят на ВКС не гласува, тъй като е вносител на предложението.

Този финал на казуса, поставен с решението на кадровия орган, обаче не означава и край на възможностите на председателя на ВКС да продължи с опитите за образуване на производство срещу Даниела Дончева. Законът дава право на Лозан Панов да обжалва настоящото решение на съдийската колегия пред Върховния административен съд (ВАС), а практиката към момента е показала, че ако "съдия номер 1" не успее да прокара свое искане за образуване на дисциплинарка срещу някой съдия, то той обичайно се обръща именно към тази си законова възможност.

Оставете коментар