Съдийската колегия на ВСС решава за дисциплинарката срещу Даниела Дончева във вторник

Петък, 13 Юли 2018 11:39 Написана от  Публикувана в ВСС

Във вторник (17 юли) Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще обсъжда искането на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за образуване на дисциплинарно производство срещу ръководителя на Софийския апелативен съд (САС) Даниела Дончева,

става ясно от дневния ред на Колегията. Искането бе провокирано от твърденията на съдията Милен Василев от октомври 2017 г., че председателят на САС неправомерно му е отнела дело. След отправените обвинения Дончева сама поиска проверка, отделно Панов също разпореди такава. На 19 април 2018 г. с мнозинство от седем на два гласа, Инспекторатът към ВСС прие, че Дончева не е извършвала дисциплинарни нарушения, пише "Правен свят".

Точката в дневния ред на Колегията за идния вторник е внесена от Комисия "Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС", чийто председател е съдебният кадровик Атанаска Дишева, на която Дончева официално поиска отвод като член на комисията, която гледа предложението на Панов за образуване на производство, заради съмнения за предубеденост. Според Дончева, Атанаска Дишева не би била безпристрастна при взимането на решение в настоящия казус, тъй като вече е изразявала становище, в качеството й на съдия по дело пред Върховния административен съд, преди да стане част от настоящия състав на ВСС, че единствената хипотеза, при която не се образува дисциплинарно производство, са случаите, при които са изтекли сроковете по чл. 310, ал. 1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Междувременно съдия Дончева депозира възражение и по самото искане на Лозан Панов за образуване на дисциплинарка, в което посочи, че са допуснати редица нарушения на Стандартите по Глава Шестнадесета на Закона за съдебната власт. Това възражение мотивира Дишева и Панов да поискат от Съдийската колегия и от Пленума на ВСС да изменят "в движение" Стандартите, с което индиректно признаха за наличието на цитираните от съдия Дончева нарушения в процедурата.

Първо Съдийската колегия, а след това и Пленумът на ВСС, отказаха да подкрепят подобно "спешно" изменение на правилата за образуване на дисциплинарни производства, инициирани заради "определени казуси", срещу "определени магистрати".

Във вторник Съдийската колегия все пак ще разисква - трябва ли да има дисциплинарно производство срещу съдия Даниела Дончева. Не е ясно, какво е становището на ресорната комисия, ръководена от Атанаска Дишева, тъй като до този момент на сайта на ВСС не е публикуван протокол от последните заседания. Вкарването на искането на Панов в дневния ред на Съдийската колегия, дори да бъде отхвърлено, осигурява възможност на председателя на ВКС да продължи атаката срещу Даниела Дончева чрез обжалване на решението на кадровия орган пред Върховния административен съд.

Оставете коментар