ВСС наложи нови наказания на бившите ръководителки на Районна прокуратура - Варна

Сряда, 23 Май 2018 15:43 Написана от  Публикувана в ВСС

След като през септември и октомври 2017 година прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) освободи от длъжност районния прокурор на Варна Цветанка Гетова и заместничката й Милена Даскалова заради грандиозен запой в работното им време, днес съдебните кадровици наложиха

нови наказания на двете бивши ръководителки на варненската прокуратура. Това съобщава сайтът "Правен свят".

До уволнението на двете прокурорки се стигна, след като на 13 март те напуснали работните си места по обяд и отишли в заведение, където поръчали и употребили 6 ракии, две чаши с уиски и 2 бири.

На днешното си заседание прокурорската колегия единодушно реши Гетова да бъде наказана със "забележка", а колежката й Даскалова с намаляване на заплатата с 10% за срок от 1 година, този път заради случай от края на 2016 година, когато жена подала сигнал в МВР срещу мъжа, с когото живее, защото я заплашил с убийство.

Въпросният човек вече е бил осъждан за убийството на първата му съпруга. След като разбрали за случая, Гетова и Даскалова се намесили в работата на прокурор и на разследващ полицай, като прекъснали разпита на пострадалата. След това обяснили на жената, че с подадената жалба може да вкара мъжа в затвора, а той имал "много познати" и не бил това начинът да предприеме мерки. Жената била разубедена и се отказала от сигнала си. Заради този случай главният прокурор Сотир Цацаров поиска уволнението на Гетова от системата.

На днешното си заседание прокурорската колегия образува и други три дисциплинарни производства, по предложение на градския прокурор Емилия Русинова, срещу столични следователи.

Първият следовател, който ще е обект на дисциплинарка ще бъде Бойко Атанасов, а в дисциплинарният състав срещу него влизат Пламен Найденов, Гергана Мутафова и Калина Чапкънова. Срещу Атанасов вече се води едно дисциплинарно производство.

Искра Георгиева е вторият следовател, срещу когото е образувано дисциплинарно производство, което ще се разгледа от съдебните кадровици Пламен Найденов, Гергана Мутафова и Даниела Машева

Дисциплинарен състав, с участието на Светлана Бошнакова, Георги Кузманов и Калина Чапкънова пък ще ръководи дисциплинарката срещу следователя Свилен Цеков.

По време на заседанието не стана ясно какви са мотивите на градския прокурор Русинова да предложи за наказания тримата следователи.

Оставете коментар