Допуснаха до конкурс единствения кандидат за поста председател на РС - Златоград

Вторник, 27 Февруари 2018 16:16 Написана от  Публикувана в ВСС

Единодушно, с 12 гласа "за" съдийската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да преосмисли решението на колегите си от предишния състав на Съвета и да допусне до конкурс за председател на Районния съд в Златоград единствения кандидат за поста Сунай Осман.

Това съобщава сайтът "Правен свят". 

На 17 октомври 2017 година мнозинството в съдийската колегия на ВСС реши, че разпоредбата на чл.129, ал. 6 от Конституцията на Република България, не допуска кандидатът Сунай Юсеин Осман – два мандата административен ръководител – председател на Районен съд – Ардино, до участие в процедура за избор за заемане на длъжността председател на Районен съд – Златоград.

След решението на Конституционния съд (КС) от 30 януари т.г. обаче магистратите, които са били два мандата административни ръководители, вече окончателно имат право да се явяват на конкурс и за трети мандат, стига да е в друг орган на съдебната власт.

Без колебание и дебат съдебните кадровици решиха да допуснат съдия Осман до надпреварата и да изпратят решението си до Върховния административен съд (ВАС), където е образувано производство по обжалване от страна на претендента за поста срещу решението на съдийската колегия от 17 октомври. Делото обаче бе спряно до произнасянето на Конституционния съд по казуса с "вечните началници", а след днешното решение на съдийската колегия, вероятно ще бъде и прекратено.

Подобен е казусът и с недопуснатия до конкурс за ръководител на Административен съд - Кърджали съдия Иван Йорданов.

Там обаче кандидатите са двама и също има делото във ВАС, след обжалване от страна на съдия Йорданов на решението на ВСС да не го допусне до конкурс. В този процес другият кандидат за поста е конституиран като заинтересована страна и в тази връзка опонента на Йорданов – Ангел Момчилов - трябва да бъде попитан дали иска да бъде отменен административният акт.

Съдийската колегия оттегли точката, за да се допита до съдия Момчилов и чак тогава да реши дали да допусне Иван Йорданов до конкурса.

Оставете коментар