ВСС е "за" промени в НК за борбата с корупцията, но не одобрява предложените от МП текстове Избрана

Четвъртък, 30 Ноември 2017 16:01 Написана от  Публикувана в ВСС

Пленумът на Висшият съдебен съвет (ВСС) безспорно смята, че са необходими промени в Наказателния кодекс (НК) по отношение на корупцията в частния сектор, но не одобрява предложенията на Министерството на правосъдието (МП) за нови текстове. 

Това пише сайтът "Правен свят".

Съдебните кадровици изразиха становище по темата, след като през октомври министерството публикува за обществено обсъждане своите предложения за изменение и допълнение на чл. 93 от НК.

Проектът на правосъдното ведомство предвижда да се разшири обхватът на понятието за "длъжностно лице". Качеството "длъжностно лице" да бъде изрично признато и на заемащите служба в общинските администрации, на хората, изпълняващи ръководна работа или работа при обединение от търговци или друга публична функция.

Предвижда се още тази категория лица да бъдат включени в понятието "длъжностно лице" в чл. 93 от НК, като по този начин се разширява кръгът на лицата, които могат да бъдат преследвани за така наречените ,,корупционни престъпления‘‘.

Целта е уеднаквяване на режима на "корупционните престъпления", така че наказателно-правните норми да се прилагат симетрично за длъжностни лица от публичния сектор и за длъжностни лица от частния сектор. Предвидените изменения са и в отговор на препоръките от Независимия анализ на структурния и функционалния модел на Прокуратурата и анализа на нейната независимост, изготвен през тази година.

Членовете на ВСС обаче смятат, че ĸoнĸpeтните пpeдлoжeния нe ca cъoбpaзeни c пpинципнитe пoлoжeния и peaлнитe пpeдпocтaвĸи зa гpaждaнcĸa, нaĸaзaтeлнa и диcциплинapнa oтгoвopнocт и тяxнoтo cъoтнoшeниe. Според съдебните кадровици, текстовете предложени от МП са неясни и непълни по отношение на субекта на посегателството, както и относно обективната и субективната страна на престъплението, което може да създаде предпоставки за противоречива съдебна практика.

Все пак единодушно с 19 гласа "за" Пленумът на ВСС прие за нужно НП да бъде изменен в тази си част.

Оставете коментар