Съдия Любомир Гайдов от ВАС стана заместник - председател на Административен съд - София

Вторник, 28 Ноември 2017 14:13 Написана от  Публикувана в ВСС

Бившият зам.-министър на здравеопазването (от август 2009 г. до ноември 2009 г.) и досегашен съдия във Върховния административен съд (ВАС) Любомир Гайдов бе назначен с мнозинство от съдийската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) за зам.-председател на Административен съд

София-област. Това съобщава "Правен свят".

По време на дебата за избора му новият председател на ВАС Георги Чолаков, който за втори път участва на заседание на Съвета, след встъпването си в длъжност миналата седмица, поиска точката да бъде отложена, тъй като Милка Итова и Каролина Неделчева (бел. ред. членове на стария ВСС и от скоро съдийки във Административен съд София-област) не са били попитани дали имат желание да заемат поста зам.-председател. Изненадващо на същото мнение бе и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. По традиция Панов почти винаги бе противник на предложенията на предшественика на Чолаков – Георги Колев. Днес обаче Чолаков и Панов гласуваха еднакво – за отлагането на точката, макар и вотът им да не бе успешен. С 5:8 гласа "за" предложението на новия председател на ВАС бе отхвърлено с мотив, че няма значение дали Итова и Неделчева биха искали някоя от тях да заеме мястото, след като вече има номинация.

До избора на Любомир Гайдов се стигна, след като предшественикът му Емил Димитров през октомври т. г. се отказа от поста и пожела да стане редови съдия. Наложи се обаче за Димитров да бъде разкрит допълнителен щат в областния административен съд, след като Милка Итова и Каролина Неделчева поискаха по силата на закона, като бивши членове на ВСС, да бъдат назначени именно там. С това местата в Административен съд София-област се изчерпаха.

След преназначаването на Емил Димитров като редови съдия обаче никой от съда не пожела да заеме мястото му като заместник на титулярния председател Мария Попова. Тогава за поста, въпреки че работи в друг съд, бе предложен именно Любомир Гайдов, който прие номинацията си.

С 11 "за" срещу 2 "против" (бел.ред. Георги Чолаков и Олга Керелска) съдийската колегия на ВСС назначи Гайдов. При този вот Лозан Панов все пак гласува за назначението.

Оставете коментар