ВСС ще изиска доклада на НАП - Бургас за проверката на съдии Избрана

Четвъртък, 23 Ноември 2017 11:59 Написана от  Публикувана в ВСС

Единодушно с 22 гласа "за" Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да се изиска доклада от директора на териториалната дирекция на Националната агенция по приходите (НАП) в Бургас Пенка Жекова, с който се предлага да бъдат извършени данъчни ревизии на съдии от Административния съд

в Бургас, за да се провери дали обстоятелствата около него, придобили известност, са верни. Това съобщава сайтът "Правен свят".

"Когато бях в Бургас преди две седмици по друг повод говорих със съдии, не само че съществува такъв доклад, но и са започнали ревизии. Струва ми се недопустимо съдията да бъде проверяван само на основание на актовете, които е постановил, при това на основание дали актовете харесват или не на НАП. Защо именно в Бургас, при положение, че такива произнасяния има и в други административни съдилища", потвърди Красимир Шекерджиев.

В началото на седмицата от НАП-Бургас признаха с официално писмо-отговор до Съюза на съдиите в България, че такъв доклад действително съществува, две седмици, след като в публичното пространство се появи неофициална информация за наличието на такъв документ.

Дали действително е осъществявана "селекция" на съдии от административния съд в Бургас, заради твърдението в доклада, че съдиите са отменяли запечатването на нередовни обекти, винаги когато е обжалвано, и освен това са го правили, въпреки че е било установено явно нарушение на данъчните закони, все още не е официално потвърдено.

В доклада се изброяват и серия от случаи, в които съдът бил отменил принудителната административна мярка, а пък било установено, че магазинът или заведението имат огромни задължения към хазната, за които има изпълнителни дела, работещите там нямали договори, касовият апарат бил регистриран на заличен ЕТ, а някой от затворените обекти били рецидивисти с по 15-20 акта само за година.

Междувременно отново в началото на седмицата Инспекторатът към ВСС (ИВСС) излезе със становище, че няма основания за проверка на почтеността на и.ф. председател на Административния съд в Бургас Панайот Генков, след като през лятото вицепремиерът Валери Симеонов подаде сигнал до ИВСС, че съдия Генков е оказвал натиск върху съдии да отменят заповеди на директора на дирекция "Контрол" в ТД НАП Пенка Жекова за допускане на предварително изпълнение на принудителната мярка "запечатване на обект".

Според Инспектората в сигнала на Симеонов няма основания за проверка на дейността на съдия Генков.

Оставете коментар