ВСС ще обсъди кадровите проблеми и материалната обезпеченост на спецправосъдието Избрана

Сряда, 08 Ноември 2017 09:00 Написана от  Публикувана в ВСС

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще обсъди кадровите проблеми и материалната обезпеченост в спецсправосъдието, които станаха актуални с влезлите в сила в началото на седмицата промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Това пише сайтът "Правен свят".


С тях делата за корупция по "високите етажи на властта" и срещу магистрати преминаха от Софийския градски съд (СГС) в Специализирания наказателен съд (СпНС).

Кадровиците ще обсъдят информацията за нуждите на Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура, в съответствие с разширената им в понеделник компетентност.

Миналата седмица председателят на Специализирания наказателен съд (СпНС) Георги Ушев депозира във Висшия съдебен съвет (ВСС) искане за увеличаване на щата на съда с 15 нови съдии. Искането е във връзка с очакването му към СпНС да се насочат над 2000 нови дела за корупция срещу представители на държавните институции, местната власт и магистрати.

Респективно, за въпросните дела ще бъдат необходими и прокурори, които да изготвят и защитават обвинителните актове. В момента в спецпрокуратурата работят малко над 20 обвинители, като има свободни места и за следователи.

Отворен стои и въпросът за материалната база - съдебните зали, в които ще се провеждат заседанията на Специализирания съд, както и работните помещения за спецмагистратите.

Оставете коментар