Могат ли магистрати "да се движат" между върховни съдилища и прокуратури? Избрана

Вторник, 31 Октомври 2017 13:40 Написана от  Публикувана в ВСС

Въпросът възможно ли е "движение" на съдии и прокурори между две върховни съдилища и прокуратури (бел. ред. от ВКС във ВАС и от ВКП във ВАП) беше поставен днес пред съдийската колегия на Висшия съдебен съвет от Комисията по атестиране и конкурси (КАК).

Това съобщава сайтът "Правен свят". Членовете на комисията се обявиха "против" конкурсите за "преместване" във ВКС и ВАС. Такова "движение" между върховните съдилища не се е случвало до сега. С 11:2 гласа "за" съдебните кадровици решиха да отложат за идния вторник обсъждането на казуса, тъй като мнозинството от тях заявиха, че днес не са подготвени за дискусия.

"Колеги, това обсъждане принадлежи на всяка една колегия поотделно – на прокурорската и на съдийската колегия", уточни Драгомир Кояджиков. Той предложи преди въпросът да бъде обсъден, да се стиковат становищата на двете колегии, за да не се стига до аналогични ситуации на тези от предишния ВСС, при които становищата на съдийската и на прокурорската колегия по въпроси от общ интерес коренно се разминаваха.

Веднага след като обсъдят въпроса на заседание на съдийската колегия идния вторник, съдебните кадровици ще внесат казуса за разглеждане от Пленума на ВСС, в името на добрия диалог между съдии и прокурори.

Решението по казуса е от съществено значение за всички процедури по преместване и повишаване във всички съдилища в страната, тъй като по закон първо се обявяват повишенията във върховните съдилища.

Оставете коментар