ВСС започна процедура за преместване на съдии в административните съдилища в София, Пловдив, Хасково и Бургас

Вторник, 01 Август 2017 11:19 Написана от  Публикувана в ВСС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет откри процедура за преместване на съдии във високо натоварените административни съдилища в София-град, София-област, Пловдив, Хасково и Бургас. Това съобщава сайтът "Правен свят".

 

Решението на колегия е така да бъдат заети 4 съдийски длъжности в Административен съд София-град и по една в София-област, Пловдив, Хасково и Бургас. За местата могат да кандидатстват по един съдия от ниско натоварените административни съдилища във Враца, Велико Търново, Шумен, Видин, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Смолян и Габрово.

Административните ръководители трябва да уведомят съдиите за решението и в 14 дни от получаването му, желаещите трябва да подадат заявления за участие в процедурата. Юлия Ковачева припомни критериите, от които ще се ръководи колегията - комплексна оценка от атестацията, продължителност на юридическия стаж и значимост на личните мотиви на кандидатите. Тъй като е възможно в хода на процедурата да се получи дублиране на места, предвид желанията на кандидатите, колегията реши, че след подаването на заявления от съдиите, може да обяви и допълнителни критерии за преназначаване.

Междувременно, и.ф. председателят на Административен съд-Пловдив Георги Петров ще се върне на работа като съдия в Административен съд-Пазарджик. Миналата седмица колегията избра за председател на съда в Пловдив Явор Колев, който беше заместник на Петров. Съдия Петров пък е изпратил молба до Съдийската колегия, с която заявява желанието си да се върне на работа в Пазаржик, където съдът е сред най-натоварените, а има и свободна длъжност за съдия. Друг вариант пред колегията беше да закрие една от длъжностите за зам.-председател на съда в Пловдив и да разкрие такава за съдия, която да бъде заета от Петров, но единодушно беше взето решение да бъде уважено желанието на магистрата.

Оставете коментар