Доклад на ЕСП: Не е ясно дали всички пари, отпуснати на Турция, отиват за бежанците

Вторник, 13 Ноември 2018 09:17 Написана от  Публикувана в Тема в Развитие

Финансирането, предоставяно от ЕС на Турция за бежанците, помага, но Анкара отказва да разкрие достатъчно информация за изразходването му, което поражда съмнения дали парите достигат до всички. Това е заключението в доклад на Европейската сметна палата (ЕСП), касаещ 1,1 млрд. евро,

отпуснати на Турция съгласно споразумението с ЕС от 2016 година, целящо ограничаване на миграционния поток към Европа. ЕСП посочва, че още 2 млрд. евро са отпуснати допълнително за подслон, храна, облекло и здравеопазване.
"Можем да видим, че парите отиват за бежанците, но не можем конкретно да кажем, че всички пари отиват там. Съществува риск", каза членът на ЕСП Бетина Якобсен. ЕСП заяви, че не може да проследи бежанците от регистрация до заплащане, тъй като турските власти отказват да идентифицират съответните бенефициенти и това, което получават, като цитират законите за защита на данните. Якобсен заяви, че за пръв път в тригодишната ѝ работа за Европейската сметна палата не е получила исканите документи. ЕСП препоръча на Европейската комисия да притисне Турция да предостави на партньорите по проекта достъп до данни за бенефициентите, докато Брюксел изпълнява следващия транш за помощ. Още 3 милиарда евро от помощта на ЕС трябва да достигнат почти 4 милиона бежанци в Турция, предимно сирийци, избягали от гражданската война в Сирия. Според европейските данни, 94% от сирийците, дошли в Турция, не живеят в бежански лагери. Съгласно споразумението за взаимопомощ и сътрудничество, подписано през март 2016 г., Турция драстично намали потока на търсещите убежище в Европа, който достигна своя връх през 2015 г., когато на Стария континент пристигнаха повече от 1 милион души.

Оставете коментар