Лондон слага край на преференциалния достъп до работа за граждани на ЕС след Brexit

Вторник, 25 Септември 2018 14:54 Написана от  Публикувана в Тема в Развитие

Гражданите на ЕС не трябва да имат преференциален достъп до работни места във Великобритания в сравнение с хора от други държави след "развода". Около това мнение се обедини кабинетът на премиера Тереза Мей. Министрите се съгласиха единодушно за система,

"основана по - скоро на умения, отколкото на националност", съобщава BBC.
Гражданите от другите 27 държави-членки на Европейския съюз понастоящем са свободни да живеят и работят във Великобритания съгласно правилата за свобода на движение на блока, но това ще приключи след Brexit. Докладът, поръчан от правителството миналата седмица, препоръчва в бъдеще гражданите на ЕС и извън ЕС да следват еднакви правила за имиграцията, като се предпочитат висококвалифицираните работници. Авторът на доклада, Алън Манинг от Консултативния комитет по миграцията, информира заседанието на кабинета в понеделник за неговия план.
Говорител на „Даунинг стрийт“10 каза: "Кабинетът се съгласи, че след като приключи свободното движение, правителството ще може да въведе нова система, която работи в най-добрия интерес на Великобритания, включително като помага за повишаване на производителността." Очаква се сега Мей да направи изявление относно бъдещите имиграционни правила на конференцията на Консервативната партия следващата седмица.
Въпреки това, всяка имиграционна политика след Брекзит може да бъде засегната от бъдещите търговски сделки на Великобритания. ЕС може да се стреми да преговаря за продължаване на преференциалното третиране в замяна на достъпа до своя единен пазар, докато други страни могат също така да търсят отмяна на визовия режим в замяна на търговски сделки. Мей обеща миналата седмица, че дори преговорите за Брекзит с ЕС да се провалят, правата на европейците, които понастоящем живеят във Великобритания "ще бъдат защитени". Нейният говорител каза, че „скоро“ ще бъдат публикувани официални предложения.

Оставете коментар