Италия ще поиска страните от ЕС да приемат бежанци, спасени от Средиземно море, на ротационен принцип

Четвъртък, 30 Август 2018 09:48 Написана от  Публикувана в Тема в Развитие

На неофициалната среща на министрите на отбраната от Европейския съюз Италия ще защити идеята за ротация на европейските пристанища за прием на спасени мигранти в рамките на средиземноморската мисия "София", като Франция и Испания се очаква да заемат началото на списъка,

предаде АФП по данни на министъра на отбраната Елизабета Трента,. "Предложението е за ротация на пристанищата за дебаркиране, така че Италия да не се нагърбва сама с решаването на проблема, а в него да участват и други страни членки. Още повече, че "София" е мисия на ЕС“, каза Трента.
„София“ стартира през юни 2015 г. след поредица от смъртоносни корабокрушения с мигранти и с хиляди жертви сред тях, разбили се в Средиземно море. Понастоящем европейската военноморска операция "София", която сега е под италианско командване, предвижда всички мигранти, спасени в Средиземно море в рамките на мисията, да бъдат транспортирани до италианско пристанище.
Според в. "Стампа" италианската идея е да се извършва ротация между пристанищата "на страните от ЕС, които имат излаз на Средиземно море - Франция, Испания, Малта и Гърция - като първите две страни са призовани да съдействат повече от останалите".

 

Оставете коментар