Унгарските власти спряха дажбите храна на търсещите убежище

Петък, 24 Август 2018 09:38 Написана от  Публикувана в Тема в Развитие

Унгарските власти са преустановили доставките на храна на търсещите убежище, настанени в транзитните зони, съобщава електронното издание на швейцарския вестник Die Neue Zuercher Zeitung в поредна статия, посветен на голямата тема за миграцията в Европа.

Правозащитници обвиняват Унгария, че по този начин властите се опитват да принудят мигрантите да се откажат от правни действия и да напуснат страната в най-кратки срокове. Поради тази причина са поискали намеса от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. След проведено разследване е потвърдено, че в действителност Будапеща е разпоредила подобни мерки. В резултат органът е издал решение, което задължава властите в централноевропейската страна да предоставят хранителни продукти на търсещите убежище, допълва агенция "Фокус".
Констатирани са четири случая, два от които – със семейства от Афганистан, едното от които – с бебе. Молбите на търсещите убежище са отхвърлени през юли, след близо две години престой в транзитната зона на границата със Сърбия. След това майката, която е кърмила бебе, и непълнолетните й деца са били лишени от храна и са били инструктирани да чакат експулсирането си в Сърбия. Друг случай засяга двама братя от Сирия. Едва след разпореждането на временните мерки от ЕСПЧ, на лицата са осигурени редовни дажби храна.

 

 

Оставете коментар